Zapusty, czyli ostatni tydzień
karnawału, zgodnie z ludowym przysłowiem były na Mazurach obchodzone bardzo hucznie
i wystawnie. Szczególnie szumnie obchodzono ostatnie trzy dni, podczas których
tańczono przy muzyce i śpiewie, natomiast w ostatnim dniu karnawału bawiono się
do północy. Taniec, według Mazurów miał magiczną moc, ponieważ wiązał się z
nadzieją na obfite plony. Na przykład wysokie podskoki gwarantowały lepszy
urodzaj zboża, ziemniaków i lnu. Dużą wagę przywiązywano do kulinariów, w
domach przygotowywano lepsze niż zwykle jedzenie, piekło się pączki i plińce.
Fot.: rado6 (źródło: pixabay.com)
Te i wiele innych zwyczajów,
tradycji i obrzędów karnawałowych znaleźć można w publikacjach regionalnych,
których źródło stanowi „Bibliografia Warmii i Mazur”. Baza w podziale na
poszczególne lata dostępna na stronie internetowej WBP w Olsztynie w zakładce
„Katalog i bazy” https://www.wbp.olsztyn.pl/bwm/
Wybierając dowolną bazę bibliograficzną, obejmującą np. lata 2019-2020, możemy
zastosować wyszukiwanie proste wpisując dowolne słowo, np. „karnawał” lub też użyć opcji wyszukiwania złożonego np. za pomocą
indeksu „hasło”. Aby wyszukać materiały dotyczące obrzędów i tradycji
kulinarnych związanych z karnawałem na Warmii i Mazurach, możemy zastosować
następujące hasła przedmiotowe: karnawał, etnografia, obyczaje, obyczaje
ludowe, kuchnia regionalna, przepisy kulinarne. Hasła możemy także łączyć
stosując jako jedno z nich „karnawał”, a drugie „Warmia”, otrzymując wówczas
opisy bibliograficzne publikacji dotyczących zwyczajów karnawałowych tylko na
Warmii. Aby uzyskać materiały dotyczące kulinariów, możemy jako trzecie
dołączyć hasło „przepisy kulinarne” lub „kuchnia regionalna”. W celu
przeszukania kilku baz regionalnych jednocześnie, obejmujących większą liczbę
lat, możemy skorzystać z możliwości mutiwyszukiwarki dostępnej u dołu strony
internetowej Biblioteki w zakładce „wszystkie katalogi i bazy”. Wówczas
stosując te same hasła, zaznaczamy interesujące nas bazy.
A na koniec ciekawostka! Wiecie
skąd się wzięła nazwa tłusty czwartek? Dawniej przyrządzano pączki na słono,
zawierały one kawałki tłustego mięsa, głównie skwarki. Stąd też nazwa tłusty, a
nie słodki czwartek.
Małgorzata
Komentarze
Prześlij komentarz