Przejdź do głównej zawartości

Na zapusty nie chcą państwo kapusty: wolą sarny, jelenie i żubrowe pieczenie, czyli regionalne tradycje zapustowe w Bibliografii Warmii i Mazur

Zapusty, czyli ostatni tydzień karnawału, zgodnie z ludowym przysłowiem były na Mazurach obchodzone bardzo hucznie i wystawnie. Szczególnie szumnie obchodzono ostatnie trzy dni, podczas których tańczono przy muzyce i śpiewie, natomiast w ostatnim dniu karnawału bawiono się do północy. Taniec, według Mazurów miał magiczną moc, ponieważ wiązał się z nadzieją na obfite plony. Na przykład wysokie podskoki gwarantowały lepszy urodzaj zboża, ziemniaków i lnu. Dużą wagę przywiązywano do kulinariów, w domach przygotowywano lepsze niż zwykle jedzenie, piekło się pączki i plińce.

                                                                 Fot.: rado6 (źródło: pixabay.com)
Te i wiele innych zwyczajów, tradycji i obrzędów karnawałowych znaleźć można w publikacjach regionalnych, których źródło stanowi „Bibliografia Warmii i Mazur”. Baza w podziale na poszczególne lata dostępna na stronie internetowej WBP w Olsztynie w zakładce „Katalog i bazy” https://www.wbp.olsztyn.pl/bwm/ Wybierając dowolną bazę bibliograficzną, obejmującą np. lata 2019-2020, możemy zastosować wyszukiwanie proste wpisując dowolne słowo, np. „karnawał” lub też użyć opcji wyszukiwania złożonego np. za pomocą indeksu „hasło”. Aby wyszukać materiały dotyczące obrzędów i tradycji kulinarnych związanych z karnawałem na Warmii i Mazurach, możemy zastosować następujące hasła przedmiotowe: karnawał, etnografia, obyczaje, obyczaje ludowe, kuchnia regionalna, przepisy kulinarne. Hasła możemy także łączyć stosując jako jedno z nich „karnawał”, a drugie „Warmia”, otrzymując wówczas opisy bibliograficzne publikacji dotyczących zwyczajów karnawałowych tylko na Warmii. Aby uzyskać materiały dotyczące kulinariów, możemy jako trzecie dołączyć hasło „przepisy kulinarne” lub „kuchnia regionalna”. W celu przeszukania kilku baz regionalnych jednocześnie, obejmujących większą liczbę lat, możemy skorzystać z możliwości mutiwyszukiwarki dostępnej u dołu strony internetowej Biblioteki w zakładce „wszystkie katalogi i bazy”. Wówczas stosując te same hasła, zaznaczamy interesujące nas bazy.

A na koniec ciekawostka! Wiecie skąd się wzięła nazwa tłusty czwartek? Dawniej przyrządzano pączki na słono, zawierały one kawałki tłustego mięsa, głównie skwarki. Stąd też nazwa tłusty, a nie słodki czwartek.

                                                                                                                                                      Małgorzata

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Czuj duch!... czyli bibliografia prasy harcerskiej

              W latach 2019-2020 ukazało się trzytomowe dzieło  poświęcone prasie harcerskiej autorstwa Mariana Miszczuka. Jak czytamy we wstępie opracowania, prasa harcerska zapoczątkowana we Lwowie w 1911 r. towarzyszy temu ruchowi niemal od samego początku, stanowiąc ważny i bogaty element jego historii. Wielokrotnie była najważniejszym przekaźnikiem informacji. Wydawnictwo będące efektem kilkudziesięciu lat poszukiwań i działań kolekcjonerskich autora obejmuje lata 1911-2019 i składa się na następujące tytuły: „Bibliografia prasy, gazetek ściennych i jednodniówek Związku Harcerstwa Polskiego: 1945-1950” (wyd. w 2019 r.), „Bibliografia Prasy Harcerskiej: 1911-1939” (wyd. w 2020 r.) oraz „Bibliografia emigracyjnej i polonijnej prasy harcerskiej oraz jednodniówek 1914-2019” (wyd. w 2020 r.                          ...

Historia normalizacji na świecie

Z początkami normalizacji (oczywiście nie w takim znaczeniu, jakie tym procesom nadajemy dzisiaj) zetknęliśmy się już u zarania ludzkości. Początkowo była to działalność nieświadoma, związana z rozwojem mowy, pisma, liczenia i mierzenia, a więc procesami pewnego ujednolicenia sposobów komunikowania się między ludźmi. Już w Biblii (Księga Wyjścia 25,10), we fragmencie dotyczącym budowy Arki Przymierza,  mamy także do czynienia z elementami wskazówek odnośnie zachowania pewnego standardu – Z drewna akacjowego zrobią skrzynię o długości dwa i pół łokcia, szerokości i wysokości półtora łokcia. W Chinach, w latach 221-210 p.n.e, cesarz Qin Shi Hiang ujednolicił pismo, system miar i wag, system pieniężny, a nawet rozstaw osi kół w wozach. Wprowadzone przez niego unifikacje przyczyniły się do znacznego rozwoju Chin oraz zapobiegły decentralizacji państwa. Także rozwiązania zastosowane przy okazji rozbudowy Wielkiego Muru Chińskiego oraz budowa kanałów nawadniających o...

Warsztaty dla bibliografów 2017

Bardzo dziękujemy wszystkim za udział w VIII Spotkaniu Bibliografów Regionalnych. Mamy nadzieję, że wspólne spotkanie pomogło nam wszystkim udoskonalić warsztat pracy.  I wreszcie obiecana prezentacja "Historia regionu. Trudne przypadki artykułów". Prezentacja do pobrania. Poniżej kilka fotek: Tematem spotkania była historia naszego regionu. Wyjątkowo gościliśmy też koleżanki z Działu Analiz i Współpracy z Regionem. Krzysztof Romulewicz opowiadał jak zmieniały się granice naszego regionu, od czasów najdawniejszych po współczesne. O nowym dziale 04.08.08 opowiedziała Paulina Wakar, a Ania Wysocka pokazała, jak unikać najczęściej popełnianych błędów podczas bibliografowania artykułów z dziedziny historii. Widoczną na zdjęciu prezentację z przykładami znajdziecie powyżej. Wszyscy uczestnicy spotkania Bibliografów Regionalnych otrzymali egzemplarze najnowszej publikacji Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej w Olsztynie "Drugi pokój toruński. ...